Sømnamessa 2004

Messesuksess med Sandra og Finn

Se  Artikkel 2

Det var både tradisjon og kjendisfaktor i Sømna i helga. Over 4.000 mennesker gjestet jubileumsmessa, mye takket være Sandra og Blomster-Finn.

Autografkøen var mildt sagt lang da Sandra Lyng Haugen møtte Sømna-fansen lørdag. Småjentene gjorde store øyne da ventetida var over og Sandra endelig satt der. Sjarmtrollet fra Mosjøen tok seg god tid, og stilte smilende opp på bilder.

– Hun var kjempetrivelig, og like pen som på TV. Det er første gangen vi møter henne. Sandra er flink til å synge, sier Siri Helen (13), Emilie Sofie (12) og Elisabeth (12). Sandra hadde fullstendig draget på publikum, men innrømte at det ikke alltid har vært sånn. På Idol-audition for et år siden var hun kjempenervøs.

– E holdt på å pess me ut, sa Sandra, til latter fra salen.

Messepappa

Sømnamessas far, Arnstein Sørvig, sikret seg en Sandra-klem. Sørvig sleit med å skjule stoltheten da han gjestet jubileumsmessa.

– Jeg kan godt kalles messas far. Messa er kanskje den største begivenheten vi har i Sømna, og jeg hadde aldri trodd at idιen min skulle vare i 20 år. Men allerede første året tok det helt av. Vi regnet med 20 kilo hvetemel, ti liter melk, og 7-8 kasser brus. Det sprakk etter to timer, flirer Arnstein Sørvig. Han flyttet til Tønsberg for ni år siden, men er ofte heime på besøk.

– Hemmeligheten bak messa er det gode sosiale samholdet i Sømna Hornmusikk. Man klarer hele tida å toppe arrangementet, selv om man opplever svingninger. Det er veldig viktig at messa holdes i hevd, sier Arnstein Sørvig.

Om lag 40 utstillere fylte Sømnahallen i helga. Sømna Husflidslag har vært med i alle år. Margot Hjelmseth Arntsen stilte ut dekormaling på glass.

– Det kalles fusing, sier hun. Arntsen mener messa er like artig hvert eneste år.

– Vi har holdt til i den samme kråa hele tida. Messa betyr mye for folk, blant annet fordi vi får friske pust utenfra. Det pleier å være god omsetning, sier Arntsen.

Kirsten Øiangen hadde tatt turen fra Lierne for å selge såpe laget av geitemelk.

– Såpa mjuker opp hendene, og er veldig bra mot eksem. Det er selvfølgelig noen som rynker på nesa når de hører at den inneholder geitemelk, sier Øiangen.

Gode tanker

Søndag kom Finn Schjøll med sine blomster. Han tryllet fram de vakreste kreasjoner mens han fortalte om sitt livs opp- og nedturer. For eksempel den gangen han spraymalte fotgjengerovergang like ved butikken sin for å skaffe kunder. Eller da han på 80-tallet skjønte at Frokost-TV på NRK ikke var interessert i ansiktet hans, men bare blomstene. Og da han opplevde å se messepublikum forsvinne på tre sekunder, fordi Bjøro Håland begynte å synge. Finn Schjøll serverte også hverdagsfilosofi.

– Ingenting er enklere enn å finne fem feil. Men det er kun gode tanker som klarer å lage et godt liv, sa han.

Sømnamessa er levebrødet til Sømna Hornmusikk. Gode tanker har skapt suksess nok en gang. Messegeneral Gro Steen får de endelige tall først i dag, men slår fast at hornmusikken lever godt i hvert fall ett år til.

Publisert : 24.10.2004 - 22:00 Oppdatert: 25.10.2004 - 10:07

 Av: Tor Martin Leines Nordaas

FOLKSOMT: Det var trengsel i Sømnahallen da Sandra opptrådte lørdag.

TROFAST: Margot Hjelmseth Arntsen fra Sømna Husflidslag har deltatt på messa i 20 år.

FLOTT SÅPE: Kirsten Øiangen fra firmaet Capra i Lierne bød på såpe laget av geitemelk.


KLEM: Sømnamessas far, Arnstein Sørvig, sikret seg en klem fra Sandra.

STUNT: Damene fra Sømna Hornmusikk med originalt rytmeinnslag. Fra høyre messegeneral Gro Steen, Heidi Slåttøy, Lise Gustavsen, Tove Johansen, Hilde Eliassen, Linda Blikø, Hilde N. Storvik og Randi Wold.

Tilbake til toppen

Sekssifret overskudd på Sømnamessa

4.000 besøkende ga klingende mynt i kassa på Sømnamessa i helga.
Utstilleransvarlig Halvard Søraunet Hauan sier at overskuddet er sekssifret.

Av: Tor Martin Leines Nordaas
Mer vet han ikke ennå. Sømna Hornmusikks eneste levebrød er ikke fullstendig summert, men i løpet av noen dager kommer et pent tall opp på kalkulatoren.

– Vi regner med 35.000 kroner bare på billettinntekter. Vi måtte lage fri entrι akkurat da Sandra skulle opptre, og det er bestandig noen som sniker seg inn, sier Halvard Søraunet Hauan.

Han tror selve 20-årsjubileet, og en fin bredde blant de 40 utstillerne, var med på å skape suksessen.


KASSASUKSESS: Sandra Lyng Haugen trakk stinn brakke i Sømnahallen i helga. Her skriver hun autografen sin i skoledagboka til Marte Pettersen. (Foto: Tor Martin Leines Nordaas)
– Jeg vil ikke utelukkende si at Sandra og Finn Schjøll dro alt av publikum. Det var en bevisst policy at vi skulle ha mangfold, sier Hauan.

Vant Sandra-bilde

Det var trengsel i Sømnahallen lørdag, da Sandra Lyng Haugen opptrådte. Hun tok seg også god tid til autografskriving. Helgeland Arbeiderblad kjørte en uhøytidelig spørrekonkurranse om Sandra, og ga bort tre signerte og innramma bilder i premie. Vinnerne ble Linn Synnøve Nilsen, Maja Elise Marthinsen Eliassen, og superstjernens navnesøster Sandra J. Hestås.

Halvard Søraunet Hauan forteller at utstillerne var godt fornøyde da messa satte punktum søndag ettermiddag. Det er også arrangøren Sømna Hornmusikk, som lever godt det kommende året.

FOLKEKJÆR: Finn Schjøll bidro sterkt til at folk gikk mann av huse i Sømna i helga.
– Messa er et være eller ikke være for hornmusikken. Vi får et sekssifret overskudd, men jeg vil ikke spekulere nærmere, sier Hauan.

I kulissene

Utstiller Joars Korps-Service fra Mo i Rana fikk solgt brukbart med varer på Sømnamessa.
– Vi solgte alle typer instrumenter, blant annet mange elektriske pianoer. Ei messe gir sjelden god netto, for vi selger med redusert pris, og vi har reiseutgifter. Men vi ser på langtidsvirkninga av å treffe nye kunder. Det var nesten for mye folk i perioder, man kom jo ikke av flekken, sier Joar Storfjord.

Ved Coop Byggmix på Berg i Sømna er daglig leder Unni-Berith Øvrebust også fornøyd.
– Vi har noen sider med bestillinger. Det er noen år siden vi var med på messa sist, men dette var så positivt at vi allerede har begynt å planlegge neste år, sier Øvrebust.

VANT BILDE: Sandra J. Hestås fra Sømna vant bilde av sin navnesøster Sandra Lyng Haugen. (Foto: Anne Berit Sandvik)

Utstilleransvarlig Halvard Søraunet Hauan vil gjerne takke alle de som jobbet i kulissene.

– Det var om lag 25 personer som koka kaffe, stekte vafler, plukket søppel og vasket toaletter. De blir ikke ofte nevnt, sier Hauan, som nå føler et stort tomrom.
– Når messa er ferdig føles det alltid som om bunnen ramler ut av bøtta, sier han.

Publisert : 26.10.2004

Se artikkel 1