Åpning med stil

Med flagg, rød løper, kanapeer, taler, fanfare og underholdning ble Kulturskaperiet i Sømna erklært offisielt åpnet lørdag formiddag

foto
Leder i Kulturskaperiet Irene Nordal ønsker velkommen. 
FOTO: NORMA MOEN

 

Ideen til Kulturskaperiet ble skapt allerede i 2020, men i 2021 fikk ideen fart på seg. Sømnapaletten malerklubb drev da sine malerkvelder og kurs i Gamle Doktorgården i Vik. Et heller uegnet lokale, da de holdt til i andre etasje, noe som gjorde maletilbudet utilgjengelig for noen.

foto
Folk møtte opp og koste seg i de nye lokalene til Kulturskaperiet i Sømna. FOTO: NORMA MOEN

Sømna Hornmusikk hadde skolehuset på Sand som sitt øvingslokale, og dette var heller ikke det mest egnede lokalet for øving. Da på grunn av blant annet størrelsen. Liv Julie Vågan sendte så, i november 2020, en mail til ordfører Hans Gunnar Holand, og kastet fram ideen om å kjøpe Logopedisk senter-lokalene, et samarbeidsprosjekt mellom Aktivitetssenteret og Sømna Hornmusikk, og da få til et kulturskaperi i Sømna kommune.

foto
Sømna Hornmusikk klare for åpning. FOTO: NORMA MOEN

Sto ledig

– Det sto jo ledige lokaler på Bjøru, tidligere Logopedisk senter, og disse hadde ikke vært i bruk på flere år. For å gjøre en lang historie kort, hadde vi allerede 30. april samme året et teamsmøte hvor ideen ble lagt fram. Mange var skeptiske, men det ble likevel enstemmig vedtatt at vi skulle gjøre et forsøk og vi tilbød kommunen 1 million for bygget, sier Kulturskaperiets leder Irene Nordahl.

– Vi visste at det var for lavt, men vi var i gang. Allerede i mai samme året registrerte vi oss i frivillighetsregisteret, og da startet snøballen å rulle. Vi søkte midler og fikk så mye at vi til slutt kunne kjøpe lokalet. Men det var nå det virkelige arbeidet startet, da det ikke var anvendelig slik det var, og vi måtte bygge om. Jeg må rose medlemmene, familiene deres, venner for den dugnadsinnsatsen som er gjort. Det er ikke få dugnadstimer som er lagt ned. Her snakker vi om titusenvis av dugnadstimer.

Ordfører roste initiativet

Åpningstalen ble holdt av ordfører Hans Gunnar Holand, som tradisjonen tro lot den yngre garde stå for snorklippingen.

– Dette er et bevis på at fra idé til spire og godt produkt, er frivilligheten viktig. Dere har nå skapt en arena for kultur hvor flere aktører drar nytte av tilbudet. Det er utført ekstremt mye arbeid før åpning og til det vi ser i dag. Her er det øvingslokaler, et sted hvor hobbyer dyrkes og ikke minst en sosial møtelass og arena for det kulturelle. Dette er midt i blinken for Sømna kommune, sier Holand og lot unge Severin Nordal (9) klippe snoren og erklære lokalene for åpne.

foto
Leigha Gasnier sang seg rett i publikums hjerter.FOTO: NORMA MOEN

Etter den offisielle åpningen var det duket for en kort orientering om prosessen fra idé til hus, samt underholdning av både korps, medlemmer i kulturskaperiet og andre. Først ut var Leigha Gasnier, som med sin klokkeklare stemme trollbandt publikum da hun sang «Det kommer en dag» fra musikalen «Annie» og «Har du fyr» av Ola Bremnes. Det unge talentet leverte til stor applaus og jubel fra publikum.

foto

Leigha Gasnier, her akkompagnert av sin far Leo, sang seg rett i publikums hjerter.FOTO: NORMA MOEN

Deretter var det duket for kaffe og kaker før trubadur Tor Søreng fant frem gitaren og underholdt. Søreng viste både sine kvaliteter og styrke innen musikken og gjestene fikk høre alt fra John Lennon til Trond Granlund.00:20

Et tilbud for alle

Mens noen bare nøt musikken, kaffen og kakene, hadde andre funnet veien inn i Sømnapalettens deler av lokalet. Der var det utstilling av noe av det arbeidet de utfører, både innenfor malerkunsten og rammeverkstedet. Her fikk de yngste lov å boltre seg med lerret, farger og malerpensler.

– Dette er skikkelig artig og jeg får det til. Mormor er kjempeflinkt til å male, smilerSigrid Vågan Horve og viser oss et vakkert naturbilde hun var i ferd med å ferdigstille.

foto

Mormor er flink å male, og det skal jeg også bli, sier Sirgrid Vågan Horve, som maler landskapsbilder med stor iver og glede. FOTO: NORMA MOEN

foto

Lykke Slåttøy Sande skal bli like flink til å male som sin oldemor, forteller hun og er i dyp konsentrasjon for å få linjene pene og rette. FOTO: NORMA MOEN

Ved siden av henne satt Lykke Slåttøy-Sande, som malte blomster. Hun var dypt konsentrert og hadde lite tid til å snakke med oss, men likte uten tvil det hun holdt på med.

– Oldemor Inger var også flink å male og jeg skal bli like flink som henne, sier Lykke og konsentrerer seg om å få stilkene på blomstene like pene som de andre.

Flere planer

Utover høsten vil det foregå både øvelser og kurs i de nyoppussede lokalene, men Kulturskaperiet har mer på blokka som de vil forsøke å gjennomføre.

– Selv om vi har klart å skaffe så mye midler at vi er gjeldfrie og har litt penger på bok, så må vi likevel gjennomføre ulike arrangement. Strømregninger og forsikringer betaler seg ikke selv. Vi har hittil gjennomført både quiz, loppemarked og sommerdag. Dette ga kjærkomne inntekter og vi kommer nok til å fortsette med det, i alle fall sommerdag og quiz, så får vi ta det som det kommer. Lokalene står jo her og de er også mulig å leie, både til sosiale lag, bursdager og bryllup, sier Irene Nordal og rusher videre. Det er mye som skal klaffe på en slik da med må mange gjester.

Og gjestene var fornøyde de også.

– Det er helt fantastisk at de har fått til dette. Et kjærkomment bidrag og ikke minst en god arena for kunst og kultur i Sømna, sier Marit Fallås og Else Marit Fjellsøy.

foto

Et flott hus med fantastiske tilbud og muligheter, sier Marit Eira Fallås og Else Marit FjellsøyFOTO: NORMA MOEN

foto

Leder i Kulturskaperiet Irene Nordal ønsker velkommen.FOTO: NORMA MOEN

foto

Ordfører Hans Gunnar Holand lot, tradisjonen tro, den yngre garde stå for snorklippingen. Severin Nordal (9) fikk denne gangen æren av å klippe snoren. FOTO: NORMA MOEN

foto

Leder for Kulturskaperiet Irene Nordal fortalte om prosessen, fra idé til virkelighet. FOTO: NORMA MOEN

foto

Folk strømmet på og fikk ved inngangen servert champagne og kanapeer. FOTO: NORMA MOEN

foto

I kø for loddsalg. FOTO: NORMA MOEN

foto

Leder Irene Nordal og ordfører Hans Gunnar Holand er begge svært godt fornøyd med samarbeid og resultat. FOTO: NORMA MOEN

foto

Unge kunstnerspirer får kyndig veiledning av Liv Julie Vågan. FOTO: NORMA MOEN

foto

Malerklubben hadde salgsutstilling av vakre malerier og akvareller. FOTO: NORMA MOEN

foto

Malerklubben hadde salgsutstilling av vakre male